Neguko Gastronomia Galizian
Galizia neguan, baita urtean zehar ere, lurreko sasoiko lehengai bikaina ere badu, mar (eta ibaia) eta airea, beti arrakasta duten errezeta tipiko eta tradizionalak egiteko.
Besteak beste, Caldo Gallego eta Cocido Gallego nabarmentzen dira., Galiziako plater tipiko horiek, zure gustura gozatzeko orduak aurretik behar dituztenak, patatarekin egina, Jamon, lacon, haragi freskoa, hock edo hock, hirugiharra, txorizoa, barazkiak (arbiak eta/edo aza), oilaskoa, garbanzo babarrunak, belarria, saiheskia, cachea...
Androlla eta botilloa ere txerritik datoz eta plater horiei lotuta daude, baina, bere berezitasunarekin, aparteko festa ere badute.
Txerritik txahalera aldatzea, Neguan, erregosian haragia eta behi eta txerri nahasketa bat ere jaten da hemen., eta gainean lekaleak, kailetan daukagu, garbantzuekin, txorizoa, hirugiharra... Eta txoriei buruz hitz egiten badugu, Gabonetan gero eta hedatuagoa den platera da Galiziako kapoia.
Baina ez da dena haragia izango. Jakin behar dugu abendutik martxora bitartean itsaskirako hilabeterik onenak direla. Negua karramarroen garaia da, centellas, ganbak, ostrakak.
Galizian ia bakarrik egosten den arraina lanpera da. Galiziako beste klasiko bat ajada da, oso errepikakorra arrain-plateretan. Horietatik, izarra caldeirada da, sasoiko arrainarekin (kongroa, harri-arraina, lubina, itsaskiak…).
Y, oraindik postrerako lekua badugu, hona hemen Galiziako neguko klasiko batzuk: krepeak (sukaldatuta, gozokiak, beteak, sutan...) eta inauterietako belarriak, laconada baten ondoren ondo sentitzen direnak; Galiziera bica; larpeira... Neguaren hasierako gourmand tipikoa esnearekin eta kanelaz prestatutako gaztainak dira..
Eta nola izan liteke bestela?, dena gure lurreko ardoz garbitua D.O.koak bezala. Rías Baixasetik, Monterrey, Ribeiro The, Ribeira Sacra edo Valdeorras eta gure likore ikusgarriak.
Gustatzen zaizu? Etorri Galiziara. Negu honetan aukeratu Landa Turismoa. Aukeratu Galizia. Zure zain egongo gara.
Iturria: Galiziako turismoa